Inte lögn, inte sant

Uppdaterad
Publicerad

Varför framstår det vardagslunkande svenska samhället som så dramatiskt, färgstarkt och sensationellt när vi tar del av det i medial förpackning?

Det är ämnet som journalisten Staffan Dopping och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tittat närmare på i sin nya bok. De menar att journalistiken är en del av upplevelseindustrin, där en av de viktigaste drivkrafterna är att inte tappa publikens intresse. Medierna mörklägger inte, däremot färglägger de. För att dramatisera och locka till sig publik.

Vidare hävdar de att den ”mediala verkligheten” närmast tvångsmässigt skiljer sig från den ”verkliga verkligheten”. Även om medierna generellt inte sprider lögner, är det rimligt för mediekonsumenter att utgå från att det som sägs i tidningsartiklar och på tv inte är helt sant. Vi bör göra som bra journalister gör: söka flera oberoende källor innan vi tror på något.

Politik i bokhyllan 2020

Anita Kratz intervjuar. Från 4/2.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet