Pressträff om Sveriges finanspolitik

Publicerad

Regeringen är för optimistisk, eldar på för mycket i högkonjunkturen och borde skrota arbetslöshetsmålet, är några nedslag.

-Regeringen spenderar för mycket, alltså sparar för lite, i högkonjunkturen. Politiken snarast förstärker högkonjunkturen och det är inte vad som behövs nu, säger rådets ordförande, professor Harry Flam.

I farans riktning ligger arbetskraftsbrist, löneinflation och en statskassa som gapar tom när pengarna behövs i en lågkonjunktur.

Finanspolitiska rådets årliga utvärdering av regeringens finanspolitik är fylld av kritik. Regeringen sparar för lite, vilket bland annat möjliggörs av att det görs för optimistiska antaganden när det gäller arbetslöshet på sikt och potentiell BNP-tillväxt.

-Så har det alltid låtit från Finanspolitiska rådet, oavsett läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT om kritiken.

Hon väljer i stället att ta fasta på att rådet, vid sidan av kritiken, slår fast att det sparande regeringen räknar med 2018–2019 ligger i linje med överskottsmålet för statsfinanserna.

Pressträff med Finanspolitiska rådets ordförande, professor Harry Flam. Inspelad 14 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.