Rakt på med Cecilia Malmström

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Malmström är Sveriges EU-kommissionär sedan 2010, med ansvar för asyllagstiftning, migration, polissamarbete och gränskontroll.

När Margit Silberstein frågar henne, i programmet Rakt på, vad som får henne att sova dåligt om natten, svarar Cecilia Malmström att det är mötet med de människor som ligger bakom all politik.

–Unga flickor som varit offer för människohandel som berättar hur de har sålts, ibland av sina egna familjemedlemmar och tvingats sälja sina kroppar flera gånger om dagen i flera år. Eller stunden på Lampedusa i höstas, framför alla de likkistor där det låg 300 döda drömmar om ett bättre liv. Den typen av frågor lever kvar på kvällen och på natten.

Rakt på

Cecilia Malmström säger att hon försöker att vara ute så mycket som möjligt och träffar drabbade människor.

-Det är viktigt för att komma ihåg varför man gör det man gör och få höra deras berättelser och ta med sig dem in i lagstiftningsarbetet och policydiskussionerna med ministrar och parlamentariker. 

I Rakt på talar Cecilia Malmström också om lagliga vägar för flyktingar att ta sig in i Europa, vad hon är mest nöjd med att ha åstadkommit, om arbetet i kommissionen och framtiden efter EU-valet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet