SD fortsätter hota fälla budgeten

Publicerad

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson är fortfarande beredd att fälla regeringens budget. Det framgick när Karlsson intervjuades av Mats Knutson i SVT:s ”Rakt på”.

– Ja, vi är beredda att fälla regeringens budget. Vi har ett ansvar. 800.000 människor har satt sin tilltro till oss, säger Mattias Karlsson i Rakt på.

Han är inte orolig för att partiet ska få skulden för den regeringskris som isåfall skulle kunna uppstå.

– Vi har en historiskt svag regering som inte söker stöd för sin politik. Det är inte vårt fel om det skapas parlamentarisk oreda.

”Vänsterradikal signalpolitik”

Mattias Karlsson är inte nöjd med regeringens budget.

– Vi var negativt överraskade. Man har ägnat sig åt en del signalpolitik i nästan vänsterradikal riktning, säger han och nämner erkännandet av staten Palestina som ett exempel.

Sverigedemokraterna kommer att rösta på sitt eget budgetförslag. Men de är väl medvetna om att det med all sannolikhet faller. Då kommer partiet att i första hand välja mellan de två budgetalternativen.

– I andra steget så kan det bli så att vi plockar ur delar ur budgeten som vi släpper igenom. Det borde vara möjligt med den praxis som etablerades förra mandatperioden, säger Mattias Karlsson och syftar på att SD, tillsammans med den dåvarande oppositionen, stoppade en skattesänkning för de som tjänar över 36.000 kronor i månaden.

Flera förslag som kan stoppas

Det finns flera förslag som regeringen lagt fram hittills som Mattias Karlsson tror att SD kan stoppa tillsammans med alliansen. Han nämner traineejobb, extratjänster i välfärden och ökade skatter på kärnkraften.

– Vi vill slopa mängdrabatten på brott och det tror jag delar av moderaterna är med på.

I en riksdagsdebatt i dag angående vinster i välfärden aktualiserades att SD inte vill göra lagen om valfrihet i primärvården, LOV, frivillig för landstingen – något som regeringen föreslår.

– Vi stödjer Socialdemokraternas krav på att kvaliteten behöver höjas, men vi vill inte helt ta bort valfriheten, säger han.

”Vill inte pressa Åkesson”

Intervjun kom också in på Jimmie Åkesson. Partiledaren är sjukskriven åtminstone till den sista november. Mattias Karlsson vill inte pressa Åkesson med för många frågor om när han kommer tillbaka.

– Det viktiga för oss är att ge honom det andrum han behöver. Som jag förstår det är det väldigt individuellt hur lång tid det tar att komma tillbaka med den här diagnosen.

Trots det rådgör Mattias Karlsson med Jimmie Åkesson i stora frågor. Och den ordinarie partiledaren är viktig.

– Jimmie är oerhört betydelsefull för partiet. Viktig för att leda arbetet internt, men ännu viktigare att representera partiet utåt, säger Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet