Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finansminister Magdalena Andersson (S) höll pressträff på Rosenbad på torsdagsförmiddagen. Foto: TT

Regeringen vill stävja skatte- och bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad
Vid en pressträff på torsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vilka satsningar regeringen vill göra för att stävja välfärdsbrott och för att få mer ordning och reda på arbetsmarknaden och i skattesystemet.

Bland annat kommer Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kronofogden och Arbetsmiljöverket att få höjda anslag med sammanlagt 111 miljoner för att stoppa skatte- och bidragsfusk.

Ekobrottsmyndighetens ökade resurser ska användas till att öka förmågan att utreda och lagföra välfärdsbrott. Arbetsmiljöverket får pengar för att kunna göra fler arbetsplatsinspektioner.

För Skatteverkets del handlar det om att stärka arbetet med att upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen, som ofta används av personer som begår välfärdsfusk.

Regeringen föreslår nu också krav på elektronisk betalning vid rot- och rutjobb från den 1 januari 2020, eftersom sådana betalningar är lättare att spåra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer