Rökning utomhus kan bli olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara slutrökt på uteserveringar, perronger och lekplatser. Tio år efter rökförbudet på krogen vill regeringen ta fler steg mot målet om ett rökfritt Sverige. Men om åtgärderna får någon effekt på folkhälsan i stort är tveksamt, och krogbranschen är skeptisk.

Sverige har skärpt åtgärderna mot rökning flera gånger, senast 2005 då det blev förbjudet på restauranger. Men folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill göra mer. En utredare får nu i uppgift att titta på de förslag som Folkhälsomyndigheten presenterade i fjol om nya rökfria zoner utomhus, skriver Wikström på DN:s debattsida. Exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar ska också utredas.

Lönsam åtgärd

Att försöka minska rökningen är en bra idé och en lönsam åtgärd, enligt Magnus Stenbeck, tobaksforskare vid Karolinska institutet. Men för folkhälsan i stort får ett utökat rökförbud utomhus sannolikt liten effekt, bedömer han.

-Minskade möjligheter att röka och få tag på cigaretter gynnar hälsan för rökare. Däremot finns det såvitt jag vet ingen evidens för att passiv rökning utomhus skulle orsaka några särskilda hälsoeffekter hos allmänheten. För dem som inte röker är det den rökiga inomhusmiljön som skadar mest, säger han.

Svenskarna röker redan minst i världen, enligt Stenbeck, och andelen har stadigt minskat. I dag finns knappt en miljon rökare, vilket kan jämföras med 1980-talet då en tredjedel av vuxna svenskar rökte. Ändå är rökningen den enskilt största riskfaktorn för ohälsa i samhället. Varje år insjuknar cirka 100 000 svenskar på grund av rökning och runt 12 000 dör, enligt Socialstyrelsen. Även utan åtgärder skulle dock dessa siffror minska framöver, påpekar Magnus Stenbeck.

-De baserar sig på rökning som skedde för 30 år sedan. Eftersom rökningen minskat sedan dess kommer dess skadeverkningar också per automatik att avta, säger Stenbeck.

Tuffa lagar utomlands

I flera andra länder är lagarna mot rökning betydligt tuffare, med exempelvis rökfria badstränder, parker och gator och Gabriel Wikström är inte orolig för att åtgärderna ska uppfattas som förmynderi.

-Det finns en stor förståelse och acceptans för att man inte ska få röka var som helst redan i dag, säger han.

Krogbranschen är dock kritisk.

-När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita.

Han befarar att ett rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning och svårigheter för restaurangföretagen.

-Vi förespråkar inte rökning på något sätt. Men man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra.

Fakta: Rökfria miljöer i världen

  • Utvecklingen mot rökfria miljöer startade på 1970-talet när det blev känt att tobaksrök orsakar allvarliga sjukdomar även hos dem som inte röker.  
  • Den första lagstadgade restriktionen mot rökning infördes i Arizona i USA 1973.  
  • Den första nationella regleringen för rökfria miljöer togs av Irland 2004.  
  • Sedan 2004 har rökförbud på allmänna platser införts i flera länder i Europa liksom i Australien, Kanada, USA och Nya Zeeland.  
  • Exempel på platser som gjorts rökfria utomhus är lekplatser, hållplatser, stränder, uteserveringar, idrottsanläggningar och arenor samt entréer till byggnader dit allmänheten har tillträde.  
  • Även parker, djurparker, gator och gågator, sjukhusområden samt gemensamma ytor i bostadsområden har gjorts rökfria på vissa platser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.