Förslag om rökstopp utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Rökning på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer förbjuds, föreslår regeringen.

-Vi behöver skydda våra barn och unga och avnormalisera tobaksbruk, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Men det finns i dag ingen majoritet i riksdagen för förslaget.

Hon säger det på en pressträff på en perrong på Stockholms centralstation. Perronger kommer också att bli rökfria om regeringens lagförslag går igenom.

-Jag tycker att det är rimligt att man inte ska behöva utsättas för tobaksrök på sådana här platser, som perronger. 90 procent av befolkningen röker inte.

Det handlar om att motverka tobak i ”det offentliga rummet”, enligt henne.

Inget stöd

Strandhäll är övertygad om att det finns stöd för regeringens förslag i riksdagen, så att lagen kan införas 2019. En lagrådsremiss går till granskning i Lagrådet, med sikte på en proposition till riksdagen i slutet av februari.

Men det finns i dag inget uttalat stöd för förslaget i riksdagen. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna säger nej medan Centern och Sverigedemokraterna vill avvakta propositionen.

-Allt som är dumt kan inte förbjudas, motiverar Emma Henriksson (KD) Kristdemokraternas ståndpunkt.

Det räcker med att C eller SD stödjer förslaget så går det igenom.

Annika Strandhäll säger att hon tror att stödet bland medborgarna är stort för det som regeringen nu föreslår.

Inget totalstopp

Regeringen har sedan tidigare satt upp målet att Sverige ska vara rökfritt 2025. Strandhäll säger att det dock vore ett för drastiskt grepp att föreslå ett totalförbud mot tobak.

-Vi tar ett steg i taget.

Hon är övertygad om, säger hon, att det regeringen nu föreslår kommer att kännas lika självklart som rökförbudet på krogen.

Inga småpack

Regeringen föreslår också att snus måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner.

-Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, säger socialministern och framhåller att förpackningar med ett mindre antal portioner än 20 kan vara lockande för någon som överväger att börja snusa.

Redan i mars 2016 föreslog regeringens utredare ett förbud mot rökning på uteserveringar, hållplatser och lekplatser. Utredaren Göran Lundahl ville dels minska risken för passiv rökning, dels ”avnormalisera tobaksbruket” – en fras Strandhäll nu alltså upprepar.

Han föreslog också att e-cigaretter och vattenpipor utan nikotin ska omfattas av förbudet.

De skärpta bestämmelserna motiveras med att rökning är ett stort folkhälsoproblem. Strandhäll påpekar att omkring 100 000 personer beräknas drabbas av cancer fram till 2040 och att rökning är en starkt bidragande orsak i många fall. Trots det röker fortfarande många gymnasieelever, särskilt flickor, och tio procent av befolkningen som helhet.

Har Strandhäll själv rökt?

-Jag provade en gång i 14-årsåldern, inte efter det. Jag gick in och kräktes grått på toaletten, säger Strandhäll om den upplevelsen.

 http://tt.se/media/image/sdltc88c8c5 Socialminister Annika Strandhäll kommenterar regeringens förslag om rökförbud på uteserveringar och perronger.

Sören Andersson/TT

Fakta: Förslagen

Regeringens förslag om ett utvidgat rökförbud finns i en lagrådsremiss som skickas på juridisk granskning till Lagrådet. Därefter ska en proposition lämnas till riksdagen den 20 februari.

Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2019.

Den innefattar bland annat rökförbud på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Butiker som vill sälja tobaksvaror måste ansöka om ett tillstånd, enligt förslag. Det ska bidra till mer kontroll och översyn av försäljningen.

Det blir också, enligt förslaget, skärpta krav för marknadsföring av cigaretter i affärer och skyltfönster.

Regeringens mål är att Sverige ska vara rökfritt om sju år, 2025.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.