Så slår coronakrisen mot pensionerna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många osäkerheter kring våra pensioner – hur länge vi lever och kommer vi att vara friska, men även ekonomiska kriser kommer att ha en stor påverkan framöver.

Skandia har kommit med en ny rapport om hur coronakrisen kan påverka våra pensioner. De har tittat på hur 70- 80- och 90-talister i vissa yrkesgrupper påverkas när det gäller deras pension.

Pensionsekonomen Mattias Munter beskiver hur de har satt upp olika scenarier. Blir det en snabb eller långsam återhämtning från coronakrisen och hur påverkar det pensionen i de olika åldersgrupperna?

Det visar sig att påverkan kan vara påtaglig och vill man nå upp till målet att få 80 procent av sin lön i pension krävs det eget sparande, menar Mattias Munter.

Pensionssystemet är känsligt för stora kriser

70-talisternas beräknade normala pensionsålder bör vara 68 år och ska de kompensera för krispåverkan, kan de behöva jobba ett eller två år till enligt rapporten.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) menar att pensionssystemet är robust, men att det är underfinansierat och att det behövs mer pengar in i systemet.

Medverkande:

Mattias Munter, pensionsekonom och chef för samhällskontakter hos Skandia

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef Forena

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister

Solveig Zander (C), riksdagsledamot

Moderator: Johan Hakelius

Arrangörer: Skandia och nyhetsmagasinet Fokus. Från 30/9

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.