Så var arbetsmarknadsåret 2020

Publicerad

Under förra året gick inte en enda arbetsdag förlorad på grund av strejk eller lockout – varken i avtalsrörelsen eller i andra sammanhang. Det har inte inträffat förut, visar Medlingsinstitutets rapport.

Antalet medlingsärenden 2020 var betydligt lägre än jämförbara år – trots att det var ett stort avtalsår med cirka 500 förhandlingar som omfattade tre miljoner anställda. Medlingsinstitutet utsåg medlare i tio tvister som kan kopplas till avtalsrörelsen. Två av dessa medlingar genomfördes 2021 som en  fortsättning av avtalsrörelsen 2020. Även om antalet ärenden var litet omfattade de avtal som medlingarna gällde var femte anställd som skulle få nya avtal. 

– År 2020 bestod av intensiva förhandlingar mellan parterna i en mängd olika frågor. Det är anmärkningsvärt att detta kunde ske utan en enda konfliktdag. Det vittnar om ett stort ansvarstagande hos parterna, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

2020 präglades av covid-19-pandemin. Den otrygga arbetsmarknaden bidrog till att den nedåtgående trenden för medlemsantalet i LO:s förbund bröts, främst på grund av fler medlemmar i fackförbunden Kommunal och Handels. Antalet medlemmar i LO:s TCO:s och Sacos förbund ökade med sammanlagt närmare 68 000 under året. Samtidigt befäste tjänstemannaförbundet Unionen sin ställning som landets största fackförbund. Även inom Svenskt Näringsliv ökade antalet medlemsföretag.

Arbetslösheten har stigit till den högsta nivån sedan 1997. Samtidigt är nedgången i arbetade timmar än mer dramatisk vilket tyder på att korttidsarbetet bidragit till att hålla arbetslösheten nere.

– Utformningen av de ekonomiska stimulanserna samspelade i stora drag bra med den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Medverkande: arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo,  Christian Kjellström, utredare Medlingsinstitutet, Anna Fransson, utredare Medlingsinstitutet, John Ekberg, statistikansvarig Medlingsinstitutet, och Petter Hällberg, ekonom Medlingsinstitutet,

Moderator: Bosse Andersson, Medlingsinstitutet

Arrangör: Medlingsinstitutet

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.