Schyman:”Vi utmanar och blir ibland hånade för det”

Uppdaterad
Publicerad

Schyman inledningstalade på Fi-kongress.

Se hela talet i klippet ovan.

I dag samlas omkring 400 ombud i Västerås för att lägga grunden för den politik Fi ska gå till val på 2018.

-Det är väl bara att konstatera att vi är ett av de minsta partierna, men har en av de största kongresserna, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Hon tycker att partiet mognat sedan valet 2014. Då fick man 3,12 procent av rösterna. Inför valet 2018 har man bildat en skuggriksdagsgrupp inför ett eventuellt inträde i riksdagen. Partiet har också fått erfarenhet till exempel genom att vara med och styra Stockholms stad.

Byta namn

Schyman tycker att mognaden är ett argument för ta bort ordet ”initiativ” i partinamnet och kalla sig Feministerna. Namnbytet har varit uppe i varje kongress hittills, men för första gången står en enad partistyrelse bakom förslaget.

Kongressen ska också välja partiledare. Valberedningen har föreslagit Gudrun Schyman som en av två partiledare. Parhästen föreslås bli Victoria Kawesa, partiets antirasistiska talesperson. Men det finns utmanare.

Kongressen ska förnya det politiska handlingsprogrammet och partiets stadgar genom att ta ställning till 34 propositioner från partistyrelsen och 231 motioner.

Ett av politikområdena som förnyas och utvecklas är migrations- och asylpolitiken. Fi vill riva upp den nya skärpta asylpolitiken.

-Vi tror inte på den här panikpolitiken som regeringen slog till med. Det är en stor fråga för oss, säger Schyman.

Vill införa amnesti

Fi vill göra det lättare att få skydd i Sverige och ge ”amnesti” för ensamkommande barn. Partiet anser inte att arbetstillstånd ska behövas för att få jobba i Sverige.

Man vill till exempel också stoppa deportation under tvång av papperslösa och tvinga kommunerna att ordna åtminstone tak över huvudet på natten åt tiggande EU–migranter.

Partiet har också utvecklat en feministisk säkerhetspolitik.

-Vi är ensamma om att motsätta oss den krigshets som nu sker och miljardrustningen till det militära försvaret, säger Schyman.

Fi är mycket kritiskt till pensionssystemet och föreslår förändringar som ska förbättra villkoren för framförallt kvinnor i låglöneyrken.

-Dagens pensionssystem är ju helt makabert. Det inte bara befäster varje orättvisa i lönebildningen utan accelererar dem, säger Schyman.

Strider

Hon ser inga stora strider framför sig på kongressen. Men det kan till exempel bli diskussion om förslag att införa en garanterad basinkomst lika för alla.

I en motion står att det är problematiskt att Fi uppfattas som att man ”osynliggör och relativiserar hedersrelaterat våld och förtryck” och att man inte vågar prata om problemet. Därför anser motionärerna att partiet måste vara extra tydligt i frågan.

-Vi har ett helt program för hur vi ska arbeta med våld och förtryck i namn av heder. Det är en prioriterad uppgift, säger Schyman.

Många av Fi:s förslag kostar stora pengar, som höjda pensioner, generösare a-kassa, höjda socialbidrag, att tandvård inte ska kosta mer än annan vård och andra satsningar på välfärden. Det ska finansieras främst med höjd skatt.

-Vi lägger grunden för den skattepolitik vi ska utveckla, men vi lägger ju inte en statsbudget på kongressen. Det finns väl inget parti som gör det, säger Schyman.

Fakta: Feministiskt Initiativ

Grundades som politiskt parti 2005.

Leds av Gudrun Schyman, som fram till 2003 företrädde Vänsterpartiet, bland annat som partiledare.

Partiet har ett mandat i EU-parlamentet och plats i kommunfullmäktige i mer än tio kommuner.

I riksdagsvalet 2010 fick partiet 0,4 procents väljarstöd, i valet 2014 ökade det till 3,1. (Det krävs fyra procent för att komma in i riksdagen.)

Fi håller kongress i Västerås 24–26 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.