SD välkomnar KD:s flyktingutspel

-I någon mening är det ett genombrott för oss, sade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson om KD:s asylförslag.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund var mycket tydlig på en punkt vid sin presskonferens om partiets nya förslag om flyktingmottagandet.

-Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna, sade han.

För KD:s del handlar det inte om att stänga någon bom vid gränsen utan att värna asylrätten och att Sverige ska vara en fristad undan krig och förföljelse.

Men trots det välkomnar Sverigedemokraterna förslagen.

Lägre skatt

-Det är välkommet att man vill minska asylinvandringen och att man är beredd att diskutera frågorna på ett mer sakligt och problematiserande sätt, säger tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.

Att övergå till tillfälliga uppehållstillstånd och minska etableringsstödet tycker Mattias Karlsson är bra. Men skatteförslaget, att Kristdemokraterna föreslår att ett nytt etableringsavdrag ska införas som ger en nyanländ möjligheten att tjäna 100 000 kronor per år i fem år utan att betala inkomstskatt, avvisar han bestämt. Enligt KD skulle det öka incitamenten för att söka jobb och göra det lönsamt att också ta deltids- eller säsongsjobb, men Mattias Karlsson är avvisande.

-Det är helt oacceptabelt att införa olika skatter, det är principiellt förkastligt och diskriminerande, säger han.

Genombrott

Ändå betraktar han KD:s utspel som något av ett genombrott för SD. Det kan få stor betydelse för SD:s inställning i en kommande statsministeromröstning.

-Om Alliansen ställer sig bakom detta och om man bryter migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet så kommer det absolut att påverka framöver hur vi ställer oss i en statsministeromröstning, säger Karlsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer