Sexuella trakasserier på jobbet är en arbetsmiljöfråga, anser LO. Foto: TT

Sexuella trakasserier i arbetslivet

Publicerad

Facket anser att sexuella trakasserier och andra typer av kränkande beteenden på arbetsplatsen måste ses som en arbetsmiljöfråga.

Arbetsmiljön måste förebyggas även när det handlar om oönskade sexuella närmanden.

Det är en del av utgångspunkten för LOs nya rapport ”Kvinnlig fägring och machokultur? Sexuella trakasserier i arbetslivet bland LO-förbundens medlemmar”. Innehållet bygger på statistik från Arbetsmiljöverket samt en opinionsundersökning riktad till medlemmar i LO-förbunden. Rapporten avslutas med en rad fackliga och politiska förslag på hur sexuella trakasserier i arbetslivet ska förebyggas.

Under januari och februari 2018 lät LO Novus ställa frågor till medlemmar i LO-förbunden om förekomsten av och attityden gentemot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Drygt 1 200 personer proportionerligt fördelat på de fjorton förbunden deltog i undersökningen, som bland annat visar att:

Flest drabbade är i åldern 25-34 år.

5 procent av båda könen svarar att de blivit utsatta för sexuella trakasserier under det senaste året.

Andelen är högre bland kvinnorna, nära 10 procent, och lägre bland männen, endast 2 procent. Bland personer i åldern 25 till 34 år har 13 procent upplevt sexuella trakasserier

Undersökningen presenterades vid ett semenarium arrangerat av LO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.