Sjöstedt: Välfärden är inte till salu

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt fokuserade sitt tal på partiets viktigaste valfråga: Stoppa vinster i välfärden. Han attackerade också dåliga villkor på arbetsmarknaden.

Jonas Sjöstedt talade på första maj under parollen ”Inte till salu”. Det var då naturligtvis välfärden som åsyftades och Vänsterpartiets krav på att vinsterna inom bland annat skolan och äldreomsorgen ska stoppas.

– Det är vår stora uppgift att se till att skattebetalarnas pengarna används på rätt sätt. Varje krona till barnen, varje krona till de äldre, varje krona till sjukvården och inte en krona till riskkapitaliseterna, sade Sjöstedt och fick applåder.

Attackerade dåliga jobbvillkor

Jonas Sjöstedt uppmanade också sina åhörare med att gå och rösta i EU-valet den 25 maj.

– Det kommer ha stor betydelse, i synnerhet i år. Det kommer bli som en generalrepetition för valet i Sverige i höst. Redan 25 maj kan vi visa vad vi vill. Missa inte den möjligheten mina vänner, sade Jonas Sjöstedt.

Han attackerade också dåliga villkor på arbetsmarknaden, hur arbetare spelas ut mot varandra och visstidsanställningar staplas på varandra i åratal.

– Vi ska göra det fasta jobbet till det normala.

Vill satsa på pensionärer

Vänsterpartiet föreslår nu också sänkt skatt för pensionärer med låga inkomster.

– Vi vill förbättra villkoren för de pensionärer som har riktigt dåliga pensioner. Vi börjar med att ta bort pensionärsskatten helt för dem som har upp till 12 000 kronor i månaden, där är de allra flesta kvinnor, säger Jonas Sjöstedt.

Därefter är tanken att alla med pensioner upp till 16 000 kronor i månaden ska få sänkt skatt. Förslaget kostar 2,2 miljarder och är en del av Vänsterpartiets budgetförslag.

”Skicklig berättare”

– Han är en väldigt bra berättare. Det sätt som han använder jag är väldigt skickligt. Jag som förälder, till exempel, skapar identifikation. Det här är inget sådant klassiskt tal som vi såg Löfven göra, säger Lena Lid Falkman, som är forskare i retorik på Handelshögskolan i Stockholm.

– Talet är uppbyggt kring EU och vinster i välfärden. Talet är en slags mobilisering av väljarna, att se till att man röstar på Vänsterpartiet i EU-valet.  Vänsterpartiet är också ett parti som faktiskt kan gå bra i EU-valet, vi tenderar att ta ut svängarna i det valet mer än i riksdagsvalet här hemma, säger Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer