Snart är det val – debattonen på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Tonen har hårdnat i debatten på sociala medier. Vilka konsekvenser får det och kan man åtgärda det? Hur uppstår ett näthat som fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för i helgen? Hur ska man känna igen nättrollen och hur hanterar man dem?

En av fyra har avstått från att uttrycka sin politiska åsikt på internet för att undvika hård kritik, hat och hot under det senaste året, enligt Internetstiftelsens nya rapport.

Mediestrategen Brit Stakston menar att tonen försämrats under en längre tid, från mysigt fikarumsprat till ett veritabelt slagfält.

Snart är det val 2018

Angående näthatet mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz så tror högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell att det finns risk att den kan komma att användas i valrörelsen. Egentligen ledde det till betydligt fler positiva kommentarer, men det var näthatet som fick oproportionerligt mycket uppmärksamhet.

Programledare: Malin Lundgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snart är det val 2018

Mer i ämnet