Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill få bort de religiösa friskolorna. Sådana hör inte hemma i den svenska skolan, meddelar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister (S) Anna Ekström på en pressträff.

-Vi ser en rad problem med de konfessionella inslagen i friskolorna, säger Anna Ekström.

Det handlar enligt S bland annat om att de religiösa skolorna medfört ökad segregation och vidgade klyftor i samhället. Det är problem som har tilltagit de senaste åren, enligt partiet.

Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering, är beskedet.

Enligt partiet måste skolan präglas av de värderingar och principer som finns i grundlagen.

-De religiösa friskolorna ska bort, konstaterar Ardalan Shekarabi, som inledde pressträffen med att berätta om sina egna erfarenheter från en förskola i Iran, där en mur byggdes för att – av religiösa skäl – skilja pojkar från flickor.

Socialdemokraternas vallöfte är att förbjuda religiösa friskolor. Så här skriver partiet i ett pressmeddelande:

”Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.