Svenska muslimer vänder sig till FN

Publicerad

Regeringen måste erkänna att svenska muslimers mänskliga rättigheter kränks. Det menade Nätverket Svenska muslimer i samarbete när de presenterade en rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD 5/3.

De muslimska organisationernas skuggrapport är ett alternativ till regeringens egen rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté. En rapport som Svenska muslimer i samarbete inte tyckte tog tillräcklig hänsyn till de svenska muslimernas situation.

– Man tar gärna upp frågor om attityder, men aldrig om den strukturella diskrimineringen. För andra grupper pratar man om hur man kan göra sociala och ekonomiska förbättringar, säger Kitimbwa Sabuni, redaktör för rapporten, till SVT Nyheter.

– Svenska muslimers mänskliga rättigheter kränks och regeringen måste erkänna problemet.

Kitimbwa Sabuni menar också att Public Service-media är en del av problemet.

– Public Service måste bli bättre på sin rapportering. Sluta snedvrida bilden av muslimer och ta in fler muslimer på redaktionen.

Ifrågasätter rättssäkerheten

En lång rad organisationer står bakom rapporten, bland annat Sveriges muslimska råd och studieförbundet Ibn Rushd.

I rapporten ifrågasätts bland annat rättssäkerheten i kampen mot terrorism.

– Det finns många konkreta exempel på fall där muslimer har fängslats på lösa grunder och där muslimers rättigheter är eftersatta. Vi föreslår åtgärder, mer eller mindre omedelbara, säger Elvir Gigovic, en av representanterna för nätverket.

Nätverket vill också se en sanningskommission som ska titta på effekterna av terrorlagstiftningen.

Fakta: Rapporten till FN

Visa

Några av kraven:

  • En sanningskommission bör upprättas för att granska effekterna av terrorlagen.
  • Rättsliga hinder för islamisk bankverksamhet, bland annat med lån utan räntor, bör tas bort.
  • Muslimska samfund borde få bidrag till säkerhet, på samma sätt som judiska samfund.
  • En utredning bör tillsättas för att ta reda på om lokala myndigheter levt upp till sina skyldigheter i samband med trakasserier mot somaliasvenskar i småländska Forserum.

En lång rad organisationer ingår i nätverket Svenska muslimer i samarbete, bland annat Sveriges muslimska råd och studieförbundet Ibn Rushd.

Källa: Svenska muslimer i samarbete (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer