Sverige erkänner Palestina

Publicerad

Sveriges regering har i dag fattat beslut om att erkänna Palestina som stat.

Redan när statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen stod det klart att Sverige skulle erkänna Palestina.

Huvudskälet till dagens beslut är att regeringen anser att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande av staten är uppfyllda. Det finns ett territorium, det finns en befolkning och det finns en regering, sade utrikesminister Margot Wallström vid en pressträff i Rosenbad.

-Vi går före i EU-kretsen samtidigt som man ska komma ihåg att över 130 länder redan har erkänt Palestina, vi blir det 135:e landet, sade Wallström.

”Kritiskt skede”

-Vårt beslut kommer i ett kritiskt skede, för under det gångna året har vi sett hur fredssamtalen gått i stå, hur nya bosättningsbeslut på ockuperad mark har försvårat en tvåstatslösning och att våldet har återvänt till Gaza, fortsatte utrikesministern.

-Vi har ett ansvar att skicka en signal både till unga palestinier och israeler om att vi fortfarande tror på en tvåstatslösning och att omvärlden inte har glömt dem.

Ge ny dynamik

Utrikesminister Margot Wallström sade även att regeringen genom beslutet vill bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess.

-Vi vill också underlätta en uppgörelse genom att göra parterna i de här förhandlingarna mindre ojämlika. Om vi förmår tänka lika långt framåt i tiden som vi ser i bakåt i historien för att hantera Mellanösternfrågan, då skulle mycket vara vunnet.

Ingen ny ambassad

På en fråga från en journalist från den israeliska tidningen Haaretz rörande Israels bemötande av beslutet svarade utrikesministern:

-Vi hoppas att det här kommer att tas emot på ett balanserat och konstruktivt sätt av Israel. Vi är förhoppningsfulla om att vårt mycket goda samarbete kommer att fortsätta.

På frågan om Sverige kommer att upprätta en ny ambassad svarade hon:

-Nej, vi är mycket nöjda med generalkonsulatet i Jerusalem. Vi kommer inte att öppna en ny ambassad.

Biståndet höjs

Under regeringssammanträdet i dag fattades även beslut om att höja biståndet till stöd för det palestinska statsbyggandet. Under en femårsperiod ska biståndet öka från dagens 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor, utöver det humanitära bidrag som också finns.

Enligt biståndsminister Isabella Lövin (MP) ska biståndet ”underlätta för palestinier att försörja sig och kunna bo kvar, stärka kvinnors inflytande och öka motståndskraften mot miljö- och klimatförändringar”.

Fakta: Erkännanden av Palestina

Visa

 * Sverige är det första EU-landet som i modern tid erkänt Palestina, men flera länder gjorde det innan de gick med i EU.

 * Bulgarien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Tjeckoslovakien och Ungern erkände PLO-ledaren Yassir Arafats självständighetsförklaring 1988. Inom några månader hade över 90 länder – i Östeuropa, Afrika, Asien och Mellanöstern – också gjort det.

 * Hittills har 134 stater, men nästan inga väst, erkänt Palestina. Ett undantag är Island som 2011 var ett av flera länder att erkänna Palestina. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer