Sveriges höga examensåldrar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar är internationellt sett sena med att ta ut sin första examen. Sveriges höga examensåldrar kan få betydande konsekvenser för både samhällsekonomin och de framtida pensionerna, visar en ny rapport.

Sverige har ett stort behov av välutbildad arbetskraft och därför är det positivt att många väljer att ta en akademisk examen.

En ny rapport visar dock att Sveriges höga examensåldrar kan få betydande konsekvenser för de framtida pensionerna.

Varför sticker Sverige ut med höga examensåldrar jämfört med andra länder? Vad får det för konsekvenser på samhällsekonomin och de framtida pensionerna? Vad kan politiken göra för att få fler studenter att ta sin examen tidigare?

Pensionsekonomen Mattias Munter pratar om den nya rapporten, följt av ett panelsamtal medMatilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Kristina Axén Olin (M), riksdagsledamot, Mimmi Rönnqvist, Saco studentråd och Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv.

Arrangör: Skandia och nyhetsmagasinet Fokus. Från 1/10.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer