Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderatledaren Ulf Kristersson pekade i sitt Almedalstal ut integrationen som den viktigaste uppgiften att lösa i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson (M): ”Sverige behöver en ny integrationspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Integration och invandring stod på tapeten när Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talade under Almedalsveckan i Visby. En ”ny svensk modell” med stramare invandringspolitik och språkkrav var några av förslagen på hur man löser det han kallar en ”integrationskris”.
– Om man förenar riktigt stor invandring med riktigt dålig integration, så får man en riktigt farlig kombination.

Ulf Kristersson inledde sitt tal med att beskriva en omvärld i förändring med ”nya hot och nya möjligheter”. Han tog bland annat upp Rysslands annektering av Krimhalvön och deras försök att ”destabilisera europeiska demokratier” som motiveringar till ett starkare svenskt försvar.

– Det borde leda till ett svenskt medlemskap i Nato, men Socialdemokraterna prioriterar friår och familjevecka framför försvaret. Och röstade häromdagen för ett ryskt återinträde i Europarådet. Det ena är rent ansvarslöst, det andra är mest aningslöst, sade Kristersson.

Vände sig till Angela Gui

När Kristersson talade om de växande ekonomierna i Asien och framförallt Kina vände han sig också direkt till den fängslade svensken Gui Minhais dotter Angela Gui:

– Vi kan bara ana vad du går igenom. Men makt går inte före rätt. Vi står på din sida. Din pappa är inte bortglömd.

Fokus på att lösa ”integrationskrisen”

När talet gick över till ämnet integration, som Moderaterna tydligt fokuserat på under inledningen av sin politikerdag, pratade Kristersson först om lyckade exempel och sedan om hur han anser att Sverige försämrats – med skolor som misslyckas, gängkriminalitet, dödsskjutningar och otrygghet.

– Det här gör mig förbannad. Det sliter sönder samhällskontraktet. Det luckrar upp tilliten och sammanhållningen. Det segregerar och skapar misstro. Och det är inte den svenska modellen.

Lösningen är enligt Kristersson att skapa en ”ny svensk modell”.

– Den allra främsta uppgiften för en ny svensk modell är att lösa integrationskrisen. Med fokus på språk, jobb och gemensamma värderingar. Sverige behöver en ny integrationspolitik.

Stramare invandringspolitik

För att integrera de som kommit till Sverige menar Kristersson att invandringspolitiken måste vara ”mycket stram”.

– Det gäller både asylsökande och anhöriginvandrare.

Han tog också upp Moderaternas förslag på införandet av språkkrav för svenskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd, samt tidsbegränsning av betald tolkhjälp för de med uppehållstillstånd.

– Men inget ouppnåeligt snobberi. Krav på perfekt svenska för den som har invandrat är överskattat, men begriplig svenska är definitivt underskattat.

”Beteenden kan och måste förändras”

Ytterligare en åtgärd i Moderaternas nya svenska modell är att skärpa straffen för hedersbrott. Partiet vill att fler brott som begås med hedersmotiv ska leda till utvisning.

– Värderingar må vara svåra att snabbt ändra, det har jag respekt för. Men beteenden både kan och måste förändras.

SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein säger att Ulf Kristersson hade ambitionen att låta mer framtidsoptimistisk i sitt tal och att han stundtals lyckades med detta.

– Frågan är om den här optimismen går hem när bara 12 procent av hans egna väljare tycker att Sverige är på väg åt rätt håll, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer