Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mobilen blir allt mer använd, särskilt av flickor Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ungas medievanor – allt mer fokus på mobilen

Publicerad
Många unga tycker själva att de ägnar för mycket tid åt mobiltelefonen och sociala medier. Samtidigt uppger allt fler att de mobbas på nätet.

Statens medieråd presenterar nya statistiska rapporter, både om medievanor bland barn och om föräldrars attityder till barns medieanvändning.

I åldrarna 13-18 tycker nästan hälften att de använder mobilen för mycket, och runt 40 procent tycker att de ägnar för mycket tid åt sociala medier. I de lägre åldrarna är det färre som anser att de överkonsumerar.

Sociala medier tar över

Medieanvändningen leder i sin tur till att de inte gör sådant som de anser att de egentligen borde göra, som att läsa läxor, hjälpa till hemma eller gå och lägga sig i tid. Fler än hälften av barnen mellan 9 och 18 år uppger att medieanvändningen minst en gång i veckan leder till att de inte gör sådana saker.

Det är projektledare Ulf Dalquist, Statens medieråd som presenterar underslökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer