• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ungas medievanor – allt mer fokus på mobilen

Publicerad

Många unga tycker själva att de ägnar för mycket tid åt mobiltelefonen och sociala medier. Samtidigt uppger allt fler att de mobbas på nätet.

Statens medieråd presenterar nya statistiska rapporter, både om medievanor bland barn och om föräldrars attityder till barns medieanvändning.

I åldrarna 13-18 tycker nästan hälften att de använder mobilen för mycket, och runt 40 procent tycker att de ägnar för mycket tid åt sociala medier. I de lägre åldrarna är det färre som anser att de överkonsumerar.

Sociala medier tar över

Medieanvändningen leder i sin tur till att de inte gör sådant som de anser att de egentligen borde göra, som att läsa läxor, hjälpa till hemma eller gå och lägga sig i tid. Fler än hälften av barnen mellan 9 och 18 år uppger att medieanvändningen minst en gång i veckan leder till att de inte gör sådana saker.

Det är projektledare Ulf Dalquist, Statens medieråd som presenterar underslökningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.