Vad blir det för mat?

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är bara självförsörjande på spannmål, morötter och socker. Många vill därför se en ökad produktion.

En ökad produktion skulle leda till ökad självförsörjning  och därmed ett hållbart livsmedelssystem, bättre beredskap vid kris, kortare transporter för miljön och en levande landsbygd för ökad sysselsättning. Men är det rätt väg att gå, eller finns det andra sätt att uppnå en mer hållbar livsmedelsproduktion? Både socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

Talare:

Pernilla Tidåker, forskare SLU, om möjligheterna till svensk självförsörjning samt för- och nackdelar.

Kjell Sjelin, lantbrukare, om att vara ekologisk lantbrukare och klimatentreprenör

Göran Djurfeldt, forskare om det internationella perspektivet. Hur självförsörjning inte är positivt ur ett afrikanskt perspektiv.

Paneldeltagare:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Thomas Bertilsson, näringslivschef LRF.

Arrangör: Formas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.