Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amerikansk trupp har landstigit på Gotland vid en samövning mellan Nato och Sverige. Foto: Karl Melander /TT

Vad innebär det att vara Natoallierad?

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att ansöka om Natomedlemskap är ett historiskt skifte för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Vilka rättigheter – och skyldigheter – får Sverige när vi blir fullvärdiga medlemmar?

Som Natomedlem får Sverige nya möjligheter för att främja svenska säkerhetspolitiska intressen men också skyldigheter gentemot övriga medlemmar i alliansen. Det gäller exempelvis rörande kärnvapnens roll i Natos koncept och doktriner.

Ett medlemskap kommer också att kräva en omprogrammering av vår strategiska kultur och förändra befintliga organisationer, strukturer och arbetssätt.

Vad innebär det att vara Natoallierad?

Ett samtal mellan Zebulon Carlander, säkerhetspolitisk programansvarig Folk och Försvar, Veronika Wand-Danielsson, chef för Amerikaenheten på UD, Michael Claesson, insatschef Försvarsmakten och Susanna Kierkegaard, ledarskribent Aftonbladet.

Arrangör: Folk och Försvar. Från 22/9.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer