Vad krävs av framtidens integration?

Uppdaterad
Publicerad

Trots både vilja och kompetens hos unga vuxna med utländsk bakgrund möter de ofta hinder när det gäller att komma in på arbetsmarknaden. Vad beror det på och vad kan göras för att ändra på det?

I konferensen Framtidens integration deltar unga vuxna utländsk bakgrund och ställer frågor om hur aktörer från näringslivet, civilsamhället och offentlig sektor tillsammans kan verka för att lättare få in dem i arbetslivet.

Vad krävs för att få det första jobbet, hur kan arbetsgivarna ta tillvara på deras kompetens och vad kan en arbetsplats där alla är välkomna vinna?

Del ett: Unga vuxnas egna perspektiv

Stephanie Plenty och Frida Rudolphi, forskare från Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier, inleder med att presentera forskning om ungas framtidstro ur ett integrationsperspektiv. Är unga med utländsk bakgrund mer eller mindre optimistiska om sin framtid än unga med majoritetsbakgrund? I ett efterföljande samtal med Parisa, Robin, Ibbi och Nader, som själva är unga vuxna med utländsk bakgrund, berättar de om sina erfarenheter och sin syn på framtiden.

Del två: En arbetsplats där alla är välkomna

Emma Neuman, utredare vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och doktor i nationalekonomi, inleder det andra passet med en presentation av MUCFs senaste rapport som belyser heterogeniteten inom Uvas-gruppen, ungdomar som varken arbetar eller studerar, och besvarar frågan om vilka unga som riskerar att hamna där permanent. Därefter diskuterar aktörer som på olika sätt jobbar med att få arbetsgivare att se vinsterna i att anställa personer med utländsk bakgrund. I panelen deltar Amad Raja, Västsvenska handelskammaren, Carola Larsson, Arbetsförmedlingen, Rebecka Hagman, Stockholm stad, och Lenka Prokopec Karlberg, Mitt liv AB.

Del tre: Det goda exemplet

Ingvar Nilsson är nationalekonom och har jobbat med utanförskapets ekonomi under fyrtio års tid. Han inleder tredje delen. Vad kostar det samhället att unga vuxna hamnar utanför arbetslivet och hur stor del av detta kan undvikas? Efter följer ett samtal med Kassim Nagwere, föreningen Drömstort, Emma Claesson, HR-chef på Axel Johnson, Alvar Svensson, Stockholm stad, Josefine Uppling, Swedbank och Katarina Nilsson, Fryshuset. De delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med unga vuxna.

Del fyra: Den politiska viljan

I det avslutande samtalet deltar Anna Johansson (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, samt partisekreterarna Michael Arthursson (C) och Gunnar Strömmer (M). Vad gör partierna för ta tillvara unga vuxnas förmåga och kraft och vända dagens utmaningar till framgångar?

Moderator: Therese Lindström, programchef Integration och migration Fores

Arrangör: Fores

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.