Var är det bäst att bo?

Uppdaterad
Publicerad

Kommunrankning ”Här är det bäst att bo”.

Vilken är Sveriges bästa storstad och vem får ta emot priset som landets bästa glesbygdskommun? För tionde året presenterar tidningen Fokus vinnarna i den stora kommunrankningen ”Här är det bäst att bo”. Från 28/5.

Del 1:
De ungas flykt – 250 möjligheter?
Professorn Charlotta Mellanders forskning berättar om ett delat Sverige, där unga lämnar landsbygden för städerna. Hör henne presentera de senaste rönen och strategierna för att bäst hantera utvecklingen: Krymp smart och samarbeta rätt!


Tolv steg mot en bättre stad
Per Schlingmann, rådgivare, författare och tidigare statssekreterare, berättar om sin och professor Kjell A Nordströms nya bok ”Urban Express” och ger tips om hur städer – små som stora – bör agera för att överleva i den nya världen.

Del 2:
Här är det bäst att bo – 2015
Fokus redaktör Anders Billing, professor Charlotta Mellander och hennes team berättar om undersökningen som tas fram i samarbete mellan Fokus och Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Därefter presenteras vinnarna i årets ”Här är det bäst att bo”.

Kan alla bli en storstad?
Så hanterar vi det nya, delade Sverige. Paneldebatt och publikdiskussion: Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister och tidigare kommunalråd i Haparanda, Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Per Schlingmann, rådgivare, författare och tidigare statssekreterare, och Johan Skoglund, vd för JM.

Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister
Charlotta Mellander professor
Per Schlingmann, rådgivare och författare
Mia Odabas, moderator
Arrangör: Nyhetsmagasinet Fokus och JM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer