Vart är EU på väg och vilka blir kvar?

Uppdaterad
Publicerad

Hur blir det med Brexit, Nexit, Frexit och kanske Grexit?

Den 15 mars går Nederländerna till val, Frankrike väljer ny president i april och maj, Storbritannien ska starta förhandlingar om utträde under mars och Grekland har fortsatta problem med sin ekonomi och måste kanske lämna eurozonen.

Hur starka är de populistiska vindarna och hur rörigt kan det bli inom EU?

Kommer fler länder att följa Storbritannien ut ur EU?

-Nej det tror jag inte, säger Teresa Küchler, SvD:s medarbetare i Bryssel. De har länge  varit motsträviga och kört sitt eget race, men det kommer inte att leda till strömavhopp.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg däremot hoppas att fler länder ska hålla folkomröstningar om utträde ur EU och pekar på Marine Le Pen i Frankrike. Dessutom vill hon att även Sverige ska folkomrösta om den saken.

Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic tycker att populisterna har fått för stort inflytande och menar att de som tror på EU måste förklara vad som är bra och vad man vill med EU-medlemskapet.

-Vi har varit alldeles för dåliga på det och spelat på populisternas planhalva hela tiden, säger Jasenko Selimovic.

Medverkande: EU-parlamentarikerna Jasenko Selimovic (L) och Kristina Winberg (SD) samt Teresa Küchler, SvD:s medarbetare i Bryssel. Programledare: Christian Catomeris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.