Vart ska alla flyktingarna ta vägen?

Publicerad

Flyktingströmmarna fortsätter även om det inte är på samma höga nivå som 2015.

Hur ska nu EU kunna enas om en gemensam flyktingpolitik?

I decembertoppmötet i EU för snart ett år sedan satte man upp ett mål om att EU-länderna skulle komma överens om en ny gemensam asylpolitik. Ett mål som verkar väldigt avlägset just nu.

För ett och halvt år sen togs beslut om att ca 160 000 flyktingar skulle fördelas solidariskt mellan medlemsländerna men flera länder vägrar att gå med på detta bland andra Polen och Ungern som inte vill ta emot en enda flykting. Där menar EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) att man inte ska tvinga några länder utan de måste få bestämma själva.

Och när det gäller Sverige menar hon att vi borde föra en politik som gör att det inte är någon idé för flyktingar att komma till Sverige för att söka asyl.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna, har en helt annan syn. Hon anser att EU måste lösa problemet solidariskt.

Cecilia Wikström har också ett uppdrag av parlamentet att föreslå förändringar av Dublinförordningen (den innebär att man ska söka asyl i det första EU-landet man kommer till). Det har inte fungerat och därför föreslås nu istället att man ska registreras i det första landet, men sen ska flyktingarna omfördelas till de andra EU-länderna utifrån ett kvotsystem. Den som är flykting ska inte själv kunna välja vilket EU-land man hamnar i.

EU-parlamentet har ställt sig bakom detta, men ska ju medlemsländerna tycka till och då lär det bli problem.

Programledare är Katia Elliott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.