Alla ska kunna bli nämndemän

Uppdaterad
Publicerad

Nämndemännen bör bli färre, alla ska kunna söka och utbildning blir obligatorisk. Det var några av förslagen i utredningen om nämndemannasystemet som nu är klar.

Kritiken mot landets nämndemän har varit omfattande; de är för gamla, de dömer partipolitiskt och är för dåligt utbildade.

För ett år sedan tillsattes en utredning och i dag presenterades ”Nämndemannauppdraget – breddad rekrytering och kvalificerad medverkan” av regeringens utredare, lagman Inger Söderholm.

Alla kan söka

Där föreslås att vem som helst ska få ansöka om att få bli nämndeman och att hälften av alla nämndemän tas ur denna grupp. Den andra halvan ska som i dag rekryteras av de politiska partierna.

Nämndemän ses som allmänhetens företrädare i rätten. De dömer sida vid sida med utbildade jurister och ska spegla övriga samhället i fråga om ålder, kön och etniskt ursprung, men 2011 var till exempel medelåldern 56,8 år, enligt Domstolsverket.

Slopas i hovrätt och kammarrätt

Utredaren föreslår att antalet nämndemän vid en rättegång minskas från tre till två och slopas helt i hovrätt och kammarrätt. När det gäller brottmål ska de bara medverka när straffet kan bli minst två års fängelse. Totalt bedöms antalet nämndemän minska från 8 300 till 5 200.

När det blir fritt att själv anmäla intresse för nämndemannauppdraget, eller nominera någon annan, kommer också formuleringarna om kraven på nämndemännens lämplighet att skärpas, liksom lämplighetsprövningen.

-Det sker för att öka eller bibehålla förtroendet för domstolen, säger utredaren Inger Söderholm.

Ersättningen höjs

När många nämndemän försvinner frigörs pengar som kommer att användas till höjd ersättning för nämndemännen.

Yngre nämndemän ska lockas genom att antalet dagar man sitter i rätten normalt sett bara ska vara åtta per år.

Lars Lassinantti, ordförande för Nämndemännens riksförbund, välkomnar höjningen av arvodet, men tror inte att det räcker.

-Vill man locka yngre går det inte när man sitter ting att vid fyratiden säga att ”vi kan inte sluta utan måste hålla på till sju”. Yngre måste kunna hämta barn på dagis, eller kunna ringa på morgonen och säga att barnet blivit sjukt, säger Lassinantti,

Utbildning blir obligatorisk

Flera exempel har visat att alla nämndemän inte har koll på innebörden av jäv eller förstått reglerna om sekretess.

Söderholm anser att det behövs utbildning i nämndemannarollen, uppdraget och hur det generellt fungerar i domstol.

-Normalt sett räcker det med de bästa utbildningarna som domstolarna har i dag, men vi vill göra utbildningen obligatorisk, säger Söderholm vid presskonferensen.

Den som väljs om till en ny period som nämndeman ska få en repetition om bland annat viktiga begrepp som jäv och sekretess.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2015

(TT)

Utredningens förslag

Hälften av alla nämndemän ska rekryteras utanför partierna.

Alla ska få ansöka om nämndemannauppdrag.

Kraven på lämplighet skärps.

En obligatorisk introduktionsutbildning införs.

Kommun- och landstingsfullmäktige utser nämndemännen (som i dag).

Nämndemännen ska utses ett år efter riksdags- och kommunalval.

Dagsarvodet dubblas till tusen kronor exklusive ersättning för förlorad inkomst.

Målsättningen är att uppdraget innebär minst åtta och högst 25 rättegångsdagar per år.

Nämndemän ska inte medverka i hov- och kammarrätt.

Nämndemän ska bara medverka i brottmål där straffet kan bli minst två år.

Antalet nämndemän vid rättegång minskas från tre till två.

Källa: SOU 2013:49 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.