Vi är Orlando – en amerikansk tragedi

Uppdaterad
Publicerad

Kulturjournalisten Johan Hilton har skrivit boken ”Vi är Orlando – en amerikansk tragedi” som handlar om dödsskjutningen på en HBTQ-klubb i Orlando för fyra år sedan.

Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.

Politik i bokhyllan 2020

Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen. Fler än 100 personer som på olika sätt drabbades av dådet berättar vad som hände den natten och om livet efteråt. Boken handlar också mycket om kärleken till Orlando och hur de har gått vidare efter attacken.

Se hela Nedjma Chaouches intervju med Johan Hilton i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet