Välj gubbe efter säsong Foto: Scanpix

Så äter du säsongssmart

Uppdaterad
Publicerad

Vi rutinhandlar smaklösa tomater i januari, äter färskpotatis i april och toppar glassen med blåbär till nyår. Utan att reflektera så mycket på årstiden. Men det går att äta både gott och säsongssmart.

Förr var det en ju självklarthet att äta efter säsong, för det var det som bjöds. Nu kan vi ju lyxa till vardagen med färska jordgubbar från Belgien, året runt, och servera färskpotatis till påskbuffén. Som konsument är det svårt att veta vilka miljökonsekvenserna är av det vi handlar, men det är allt fler som engerar sig i frågan och vill få oss att äta mer säsongsbetonad mat.

Gammal kunskap lyfts fram

– Kunskapen om när olika råvaror är i säsong håller på att försvinna. Därför har vi gjort klimatpyramider efter säsong, säger kostvetaren Elsa Fries som är en av de som driver sajten klimatmat.se.

Klimatpyramiderna bygger på den kostpyramid många av oss fått lära oss äta efter sedan barnsben. Tanken med klimatpyramiderna är att också väga in klimatet och guida konsumenten till både ett miljövänligt och hälsosamt matval.

– Det som är i botten av pyramiden kan man äta mycket av och det som är i toppen ska man konsumera lite av. Det finns en pyramid för varje säsong och en åretrunt-pyramid, säger Elsa Fries.

Databas över råvaror

En annan sajt som vill lyfta fram årstiderna är säsongsmat.nu. Här har upphovsmakarna med hjälp av forskare och andra experter skapat en databas med över 100 råvaror som man kan söka på.

– Jag kände själv att jag hade dålig koll själv, började googla, men hittade inga bra sammanställningar som var opartiska. Så jag och en god vän började göra egen research, säger Leo Wallentin som till vardags är konceptutvecklare här på svt.

Billigast, nyttigast, godast och miljövänligast lyder devisen.

– Det roliga är att de faktiskt oftast sammanfaller. Jordgubbar är både nyttigast och godast när de odlas i Sverige, tomater är också ett bra exempel. Tomater i januari mot tomater i juli..., säger Leo Wallentin.

Odla groddar i fönstret

Både han och Elsa Fries lyfter fram rotfrukter, torkad frukt, frysta grönsaker...

Men det låter ju så tråkigt. Och färglöst!?

– Det är klart att man får fuska! Jag skulle själv inte bara vilja äta säsongsmat utan man kan se vår sajt som en inspirationskälla. Jag har själv bytt ut grönsalladen på vintern mot rivna rotfrukter som rödbeta, morötter, kålrabbi, rättika. Det är färglatt också, säger Leo Wallentin.

– Nu kan man ju gå ut och plocka nässlor och göra soppa på. Och odla solrosfrön i fönstren som blir goda groddar. Det finns massa bra vårmat, säger Elsa Fries.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.