Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Paris. Foto: Reuters

Tårgas mot demonstranter i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Polisen använde tårgas mot antirasistiska demonstranter i centrala Paris på lördagen, skriver Reuters.

Cirka 15 000 personer samlades på Palce de La Republique i centrala Paris på lördagseftermiddagen för att protestera mot polisvåld och racism. Demonstrationen, som var inspirerad av de världsomspännande protesterna mot George Floyds död i Minneapolis förra månaden, hölls under parollen ”Rättvisa för Adama”, efter Adama Traoré, en svart ung man som dog i polisarrest 2016.

Efter att nekats att tåga mot operahuset drabbade drabbade demonstranterna samman med polisen. Vissa demonstranter kastade flaskor, stenar och även cyklar mot polisen som svarade med tårgas. Enligt uppgifter till tidningen Le Parisien greps närmare ett 30-tal personer för förhör.

George Floyds död har gett ett starkt eko i den franska huvudstaden, inte minst i vissa förorter där rättighetsgrupper hävdar att anmälningar om polisvåld mot invandrargrupper ofta blir liggande.

Assa Traore, Adama Traore, who died

– Det som händer i USa händer här i Frankrike. Våra bröder dör, sade Assa Traore, syster till Adama Traore, som deltog i demonstrationen.

Tidigare i veckan sade den franske inrikesministern Christophe Castaner att det fanns 'bevis på misstänkt rasism” inom det franska lagväsendet. Uttalandet fördömdes av det franska polisfacket som sade att polisen fick agera syndabockar för djupt rotade sociala missförhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.