Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter har träffat bolagsledare på techmässan i Helsingfors. Foto: TT/SVT

Techbolagens nya krav i ekonomikrisen: Lönsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiska svårigheter, kryptokrasch och deeptech är några av trenderna på årets techmässa i Helsingfors. SVT:s ekonomireporter Alexander Norén har pratat med flera bolagsledare som återkommer med ett gemensamt krav: lönsamhet.

När räntan stiger blir det dyrare att finansiera nya företag, det påverkar bland annat många teknikbolag. I tekniksektorn har fokus tidigare legat på tillväxt, men nu får bolagen styra om och se till att bli lönsamma. På techmässan Slush i Helsingfors märks det tydligt i samtalen med flera bolagsägare som tror att många företag kommer tvingas dra åt på svångremmen.

– Jag har väntat på den här bubblan – att luften måste går ur någon gång och att det ska innebära mer substans, säger Josefin Landgård, vd för hudvårdsmärket Mantle.

Om nyckelordet i goda tider var tillväxt, vad är nyckelordet nu?

– Lönsamhet, säger Krys vd Johannes Shildt till SVT:s reporter.

Hör bolagsröster från techmässan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.