Kjell Stensson i legendariskt aprilskämt Foto: SVT

TV: Televiserade aprilskämt från förr

Uppdaterad
Publicerad

Aprilskämt i tv är en tradition som fallit lite i glömska på senare år. Men i SVT:s Öppet arkiv finns de gamla favoritblåsningarna tillgängliga. Alla dagar – året om.

Det fanns en tid då Sveriges Television hade stort inflytande över svenskarnas liv och leverne. Den 1 april 1962 lät sig tittarna förledas av ”tekniskt sakkunnige” Kjell Stensson. Tack vare sin stora trovärdighet och vetenskapliga tyngd lyckades han få en ansenlig del av svenska folket att klippa upp sina nylonstrumpor och tejpa upp dem framför bildröret. Allt i fåfäng förhoppning att gå från svartvitt till färg-tv.

Tveksam luring ur djupet

En annan aprilklassiker rider på hysterin kring upptäckten av det förlista regalskeppet Vasa. Aktuellts reporter Olle Björklund ikläder sig tung dykardräkt och bärgar en kista från det drygt 300-åriga vraket. Klippet är långt och det är kistans innehåll som är själva skämtet. Frågan är om någon gick på det ens för 50 år sedan?

Något mer sentida  blåsningar är ”nyheten ” om att bokbussarna i Värmland, ett slags mobila bibliotek, börjat samarbeta med Systembolaget och kompletterat utbudet av låneböcker med vin, sprit och öl. Några år därefter påstod sig Rapport avslöja att nedbrytningsprocessen i varmkomposter alstrade lustgas som ökade välbefinnandet bland trädgårdsentusiasterna.

Samlade skämt

Televiserade aprilskämt  från fyra decennier finns samlade här och här.  Det handlar om bland annat om cykelbesiktning, båtskatt, smådjur i salladen och grönsaksodling i mikron. Graden av trovärdighet är helt klart varierande.

På senare år har det blivit mer tunnsått med aprilskämt i etern. Det färskaste i Öppet arkiv daterar från 2005 och handlar om Väneroperan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer