Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Terrordåd kan bli politiskt hetstoff inför nyval i Storbritannien Foto: SVT

Terrordåd kan bli politiskt hetstoff inför nyval i Storbritannien

Publicerad

Efter fredagens terrordåd i London kräver premiärminister Boris Johnson från konservativa partiet, skärpta lagar. Labour-ledaren, Jeremy Corbyn, anklagar dock de konservativa för att deras åtstramningspolitik inom kriminalvården möjliggjort fredagens händelse.

Terrordåd på Westminister Bridge i London i fredags kan komma att, om än tillfälligt, påverka det kommande valet i Storbritannien, rapporterar brittiska medier. Storbritannien kommer den 12 december att rösta i ett parlamentsval och nu har rikets säkerhet blivit en politisk fråga.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn skyller fredagens terrordåd på att de konservativa som haft makten länge, och inte gett kriminalvården tillräckligt med pengar för att kunna identifiera hot från exempelvis den man som genomförde dådet under fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Mannen som genomförde dådet har tidigare blivit dömd för terroristbrott, men släppts ur fängelset.

– Jeremy Corbyn vill se att man ska lägga mer pengar på att rehabilitera de här personerna i fängelset och i eftervården, och att det är konservativa partiets åtstramningspolitik som gjort att man inte kunnat lägga pengar på det här och att det har skapat problem, säger Jonas Sverin, frilansjournalist på plats i London, till Morgonstudion.

Johnson försöker skapa distans

Boris Johnson, som hoppas få majoritet i kommande nyval, talade dagen efter terrordådet om att Storbritannien behöver skärpa sina lagar. Han vill bland annat att personer dömda för allvarliga terroristbrott, inte ska kunna släppas ur fängelset. Johnson försöker även att distansera sig från sitt partis tidigare politik för att undvika att drabbas negativt av händelsen.

– Det konservativa partiet har suttit vid makten i 10 år och de har ändå ansvaret för det här. Det Boris Johnson nu försöker säga är att han är ny som partiledare och att man därför inte kan lägga ett personlig ansvar på honom, säger Jonas Sverin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer