Terrordåden som skakade London

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under morgonrusningen, vid 9-tiden den 7 juli, exploderar fyra bomber i centrala London.

Tre av bomberna exploderar i tunnelbanan och den fjärde ombord på en buss. Minst 56 människor mister livet och fler än 700 skadas i det första självmordsdådet som drabbat Västeuropa. Bland de dödade finns de fyra män som burit bomberna i sina ryggsäckar.

Polisen lyckas med hjälp av övervakningskameror ta fram bilder på de misstänkta självmordsbombarna.

Bilderna offentliggörs och bombmännen identifieras som 18-årige Hasib Mir Hussain, 22-årige Shehzad Tanweer, 30-årige Mohammed Sidique Khan och 19-årige Germaine Lindsay. Alla utom Lindsay som har jamaicanskt ursprung är britter med pakistansk härstamning.

Londons polischef Ian Blair går ut med en varning för att ytterligare attentat kan inträffa utförda av ”utbildade amatörer”. Han undviker att kalla bombmännen för självmordsbombare eftersom polisen antar att männen kan ha blivit lurade att utföra dåden av någon militant organisation.

Från Pakistan bekräftar myndigheterna att tre av männen besökt landet några månader tidigare. Pakistan vidtar åtgärder och griper hundratalas människor för misstänkta terrorbrott. Även i Italien sker massgripanden av militanta islamister.

Torsdag den 21 juli skakas London av nya skrämmande händelser. Fyra män försöker att utlösa tre bomber i tunnelbanan och en bomb på en buss. Endast mindre smällar uppstår, ingen skadas och gärningsmännen lyckas undkomma.

Polisen trappar nu upp jakten på misstänkta självmordsbombare.

Fredag den 22 juli förföljer en grupp specialutbildade civilklädda elitpoliser en ung man iförd en tjock vinterjacka på Stockwells tunnelbanestation. När han inte stannar på given order skjuts han till döds. Sju skott träffar huvudet och ett skuldran. Mannen, den 27-årige brasilianske elektrikern Charles de Menezes, som polisen tagit för en möjlig självmordsbombare, visar sig senare vara helt oskyldig.

Ytterligare en odetonerad bomb hittas dumpad i västra London lördagen den 23:e juli. Polisen jagar nu en grupp män som antas vara ansvariga för attentatsförsöken den 21 juli.

Den 25:e juli namnges två av männen som 27-årige Muktar Said Ibrahim och 24-årige Yasin Hassan Omar, båda med ursprung i östra Afrika. Bilder från övervakningskameror har lett fram till identifieringen.

Yassin Hassan Omar grips vid en gryningsräd i Birmingham den 27 juli. Två dagar senare grips Muktar Said Ibrahim i London och ytterligare en bombman, Osman Hussein, grips i Rom.

Enligt italiensk press erkänner Osman Hussein delaktighet i attentatsförsöket den 21 juli. Avsikten med attentatet var ”att sprida skräck i London” som en hämnd för den USA-ledda ockupationen av Irak.

Ytterligare ett 20-tal gripanden sker i London i slutet av juli och polisen slår fast att alla de fyra bombmän som försökte detonera sprängladdningarna på tunnelbanan och en buss den 21 juli nu är fast.

Den 28 juli grips Haroot Aswat i Zambia. Aswat, som är britt med pakistanskt ursprung, tros ha organiserat dåden i London. Polisen har spårat 20 samtal till Aswats mobiltelefon från gärningsmännen inför dåden den 7 juli. Han misstänks också för att ha försökt upprätta en terroristskola i Oregon, USA.

Annika Hamngren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.