Foto: Scanpix

”Kenya har besegrat förövarna”

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas president Uhuru Kenyatta säger i ett tv-tal att dramat vid Westgate nu är över. Men enligt Röda Korset saknas ännu 63 personer efter dramat i köpcentret i Nairobi.

Strax efter 18, svensk tid, talade Kenyas president Uhuru Kenyatta till folket i direktsänd tv. Han sade att antalet döda efter terrorattacken i gallerian i Nairobi är 61 civila och 6 säkerhetsvakter.

– Som nation är vårt huvud blodigt men inte kuvat. Kenya har skämt ut och besegrat förövarna, sade presidenten, som också utlyste tre dagars landssorg med start i morgon, onsdag.

Han bekräftade att tre våningar i Westgate-gallerian kollapsat i samband med insatser.

Källor: Greps inte i Westgate

Kenyatta sade också att ytterligare fem terrorister har dödats och att elva har gripits.

Men att dessa ska ha gripits i Westgate, är enligt källor till SVT:s korrespondent på plats otroligt.

– Enligt mina källor så är terrordramat nu över. Men man håller det helt otroligt att elva personer ska ha gripits levande under de våldsamma strider som pågått inne på Westgate. Kenyatta refererar snarare till personer som gripits utanför, säger Johan Ripås.

Enligt Johan Ripås kommer det antagligen komma fler uppgifter under morgondagen om hur dramat vid Westgate tog slut.

”Vi har varit modiga”

President Kenyatta, som själv mist två släktingar i attacken mot gallerian, talade även om sorg och smärta.

– Landsbröder och systrar! Vi har blivit djupt sårade och känner stor smärta och förlust, men vi har varit modiga, enade och starka. Kenya har besegrat stor ondska.

Företrädare för de kenyanska myndigheterna har flera gånger under måndagen och natten till tisdagen utropat seger, uppenbarligen i förtid.

Och enligt Röda Korset saknas på tisdagen  fortfarande 63 personer.

Kenyatta sade också att ytterligare kroppar ännu ligger under rasmassor sedan tre våningsplan i en del av köpcentret rasat ihop under striderna. Där kan både civila och gärningsmän ligga döda, sade presidenten.

Hjärtskärande dödsberättelser sprids

Under de senaste dagarna har många berättelser om dödsoffren i massakern spridit sig i tidningar och sociala medier runt om i världen. Döda som låg utspridda runt bord med oavslutade måltider. Musik som fortfarande spelade ur högtalarna. Det är några av historierna som nått ut.

Brittiska tidningen Daily Mail berättar en hjärtskärande historia om gravida Elif, och hennes partner Ross,båda 33 år, som hittats ihopkrupna i vad som sett ut som en sista omfamning. Det unga paret jobbade båda två med olika humanitära frågor i Nairobi.

Paret skulle ha blivit föräldrar till sitt första barn om bara två veckor. I stället sköts de till döds i gallerian. Enligt Daily Mail ska det ha sett ut som att Ross försökte skydda sin flickvän från kulorna, med sin egen kropp. De hittades i närheten av ett kafé i gallerian.

”Nationalitet inte bekräftad”

Enligt presidenten är det inte bekräftat att två till tre amerikaner och en brittisk kvinna är inblandade i attacken. Rättsmedicinska experter är enligt presidenten inkopplade, som ska identifiera terroristernas identitet.

Redan i söndags fanns spekulationer om att änkan efter en av terroristerna bakom Londonattackerna i juli 2005, kunde vara inblandad.

Kvinnan, Samantha Lewthwaite, kallas i brittiska medier ”Vita änkan”. Hon var hustru till Germaine Lindsay, en av de fyra självmordsbombarna i London 2005.

Samantha Lewthwaite har inte synts till på länge, och tros ha lämnat Storbritannien för flera år sedan. Under fotbolls-EM förra året nämndes hon som misstänkt för ett terrordåd i Mombasa. Bombdådet riktades mot en bar i den kenyanska kuststaden, där mötet Italien-Tyskland visades.

Kenyas utrikesminister uppgav tidigare i en intervju för amerikanska TV-kanalen PBS att två eller tre amerikanska män och en brittisk kvinna deltog i attacken mot köpcentret i Nairobi.

Spekulationer om svenskar

– Amerikanerna, utifrån den information vi har, är unga män, mellan kanske 18 och 19, sade hon, och tillade att de var av somaliskt eller arabiskt ursprung men ”bodde i USA, i Minnesota och på en annan plats”.

– Och kvinnan har, tror jag, gjort det här många gånger förut, sade hon, vilket också kan peka på att ”vita änkan” kan vara inblandad. Hon jagas nämligen för planeringen av bombdåd mot hotell i Mombasa 2011. Polisen lyckades avslöja och stoppa attackerna innan de blev verklighet.

Också brittiska säkerhetsskällor säger att kvinnan kan vara ”vita änkan”, men att det ännu saknas bevis för att så är fallet.

Det cirkulerar också uppgifter om att svenskar kan finnas bland terroristerna, men dessa uppgifter har inte bekräftats från officiellt håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet