Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Terrorforskare: ”Jag är väldigt skeptisk”

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Norell säger till SVT Nyheter att han är väldigt skeptisk till omständigheterna kring den terrormistänkte. – Det är några saker som skaver.

Polisens och Säpos insats har hyllats av flera, men terrorforskaren Magnus Norell hör inte till dem.

– Det är märkligt att personen bodde i en bostad där hans namn stod på dörren och att han inte försökt att gömma sig, säger Magnus Norell som är forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism.

Väldigt skeptisk

Han fortsätter sitt resonemang med att säga att det i och för sig kan finnas en logik i att låta bli att gömma sig även för den som planerar ett terrordåd, men att det då skulle hänga ihop med planer längre in i framtiden. Eftersom terrornivån höjts så plötsligt drar Magnus Norell däremot slutsatsen att hotet måste ha varit akut.

Om den misstänkte planerat ett terrordåd i närtid tycker Magnus Norell att det är rimligt att anta att han också har varit på sin vakt. Med tanke på uppmärksamheten kring sökandet efter den terrormisstänkte tycker Magnus Norell därför att 22-åringens beteende är märkligt i relation till det brott han är misstänkt för.

– Jag är väldigt skeptisk till att han har stannat kvar hemma, säger Magnus Norell.

Levt öppet i Boliden

Den misstänkte döljer inte heller var han har befunnit sig den senaste tiden. Han har till exempel flera gånger checkat in på platser i Boliden på sin Facebook-sida.

Den senaste incheckningen skedde den 12 november, då han ska ha befunnit sig på Malmhallen i Boliden.

Han har också ”gillat” ICA Boliden och andra Facebookgrupper som ”I Love Sweden” och ”Move to America”.

Väldigt lite är känt

Magnus Norell poängterar att hans analys om märkligheter enbart är baserad på det som hittills är känt, och att det är väldigt lite.

Hur kan någon som planerar ett terrordåd och som reser in i Sverige förväntas bete sig enligt dig?

– Det finns inga borden här eftersom vi inte vet vad han är anhållen eller misstänkt för. Men om vi förutsätter att han planerar ett allvarligt terrordåd tror jag att den här personen skulle vara ganska försiktig, säger Magnus Norell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet