Malaysias tidigare premiärminister döms till 12 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har dömts till 12 års fängelse för korruptionsbrott i miljardklassen. Han ska också betala närmare 50 miljoner dollar i böter.

Den 67-årige Najib Razak dömdes på alla punkter för maktmissbruk, tre fall av penningtvätt och vad som av rätten i Malaysia kallas brottsligt missbruk av förtroende till 12 års fängelse.

Razak ska ha fört över motsvarande 5,5 miljarder kronor från den statliga investeringsfonden 1MDB till sina personliga bankkonton. Pengarna ska han ha lagt på bland annat lyxhus, konst och en yacht.

Kommer överklaga

Razak skrev själv på sin Facebook på måndagskvällen att han kommer att överklaga.

”Det slutar inte här, vi kommer att överklaga beslutet, jag är redo”, skrev han bland annat.

Najib Razak har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han var ovetandes om pengatransaktionerna.

Finansman pekas ut

Under rättegången har försvaret porträtterat honom som ett offer och menar att den som varit hjärnan bakom korruptionsskandalen är finansmannen Low Taek Jho, mer känd som Jho Low, som åtalats både i USA och Malaysia.

Low är känd för att ha extremt påkostade fester med arabiska kungligheter och kändisar. Han har bland annat setts med Psy som gjorde monsterhiten Gangnamn Style, skådespelaren Leonardo DiCaprio och Paris Hilton. Han hävdar dock att han är oskyldig.

Förlorade valet för två år sedan

Korruptionsskandalen briserade under Razaks sista tre år vid makten och har beskrivits som en förklaring till varför han oväntat förlorade valet för två år sedan. Då hade samma koalition styrt landet i decennier.

Korruptionsanklagelserna gjorde också att hans lyxälskande hustru Rosmah Mansor grillats av utredarna, som även beslagtog en stor mängd exklusiva handväskor och smycken från parets fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.