Foto: TT

Time: Trump är ”årets person”

Publicerad

Donald Trump, USA:s tillträdande president, utnämns till ”årets person” av tidskriften Time. – Det är en stor ära, säger Trump till NBC:s morgonprogram Today.

Varje år sedan 1927 har Time delat ut sin prestigefyllda utmärkelse till Årets person – den person eller idé som har påverkat nyheterna och världen mest det senaste året.

I år tog USA:s tillträdande president Donald Trump hem utmärkelsen framför tio andra nominerade, bland andra rivalen Hillary Clinton, artisten Beyoncé och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

– Det är en stor ära. Det betyder mycket, säger Donald Trump om utmärkelsen till NBC:s morgonprogram Today.

Inte nöjd med framsidan

Han var däremot inte helt nöjd med att tidningen på framsidan refererade till honom som ”president of the Divided States of America”.

– När du säger ”de splittrade staterna” – jag ligger inte bakom splittringen. De är splittrade nu och det finns stora klyftor. Och vi kommer att förena dem igen, säger Trump.

Trump har prytt tidningens framsida nio gånger sedan augusti 2015, och en gång 1989.

”Gav makt åt en dold väljarskara”

”För att ha påmint USA om att demagogi livnär sig på förtvivlan och att sanningen bara är så kraftfull som tron på den som talar den, för att ha gett makt åt en dold väljarskara genom att göra deras ilska allmängiltig och live-sända deras rädslor, och för att ramat in morgondagens politiska kultur genom att riva gårdagens” löd motiveringen till varför Trump är årets person.

Trump är inte den förste president eller politiske ledare som blivit Årets person, nästan alla amerikanska presidenter före honom har fått samma utmärkelse. 1938 gick den till Adolf Hitler och 1939 till Josef Stalin. Förra året gick utmärkelsen till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer