De senaste fem åren har tjänstemän på Riksdagsförvaltningen åkt på konferenser i USA för över en miljon kronor. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tjänstemän flög på kurser i USA – fanns gratis på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har tjänstemän på Riksdagsförvaltningen åkt på IT-jätten Microsofts konferenser i USA för över en miljon kronor. Detta trots att kurserna funnits tillgängliga gratis på nätet, rapporterar Sveriges Radio.

Senast i november flög åtta tjänstemän från Riksdagsförvaltningen till Florida i USA för att delta på konferensen Microsofts Ignite. Kostnaden landade på 430 000 kronor, visar SR-programmet Kalibers granskning.

Biträdande riksdagsdirektör Claes Mårtensson säger till SR att resorna är ett sätt att hänga med i teknikutvecklingen och menar att kurserna inte gått att få tag på någon annanstans.

– Ja, det har varit vår bedömning, säger han.

Gratis på hemsidan

Men enligt IT-jätten ligger allt innehåll från konferensen ute på deras hemsida och går att ta del av gratis.

Pelle Bokedal, fritidspolitiker för lokala partiet Demokraterna i Göteborg, har tidigare riktat kritik mot att tjänstemän från Göteborg reser till just Microsoft Ignite. Han menar att de åker för att det är kul, snarare än för kunskapsvärdet.

Men enligt Riksdagsförvaltningens IT-avdelning har resorna varit motiverade. Bland annat eftersom de har haft möjlighet att prata med Microsofts utvecklare på mässgolvet och gå på en praktiskt workshop som inte finns på nätet, skriver de i ett mejl till SR.

Vad workshopen hette eller vem som höll i den minns de inte, skriver de.

”Har varit värdefullt”

Claes Mårtensson, bitrände riksdagsdirektör, säger till SR att han litar på sina medarbetare och att det inte finns skäl att ifrågasätta att konferenserna har varit värdefulla.

– Det är personer som jag inte har någon som helst anledning att tro annat än talar sanning och är uppriktiga när de säger att det här har varit värdefullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.