I ett värsta tänkbart scenario kan ölpriserna i Polen öka med 377 procent. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Studie: Torka kan göra ölen dubbelt så dyr

Uppdaterad
Publicerad

Extrema väderhändelser som värmeböljor och torka kan skapa hål i plånboken hos den som gillar att dricka öl. Enligt en färsk studie kan priset på öl komma att fördubblas som en följd av klimatförändringar, skriver The Guardian.

Den brittiska tidningen hänvisar till en studie publicerad i tidskriften Nature Plants som visar på hur skörden av korn väntas minska i takt med att temperaturerna i världen ökar. Enligt studien kan vi förvänta oss extrema väderhändelser som torka och värmeböljor allt oftare i framtiden, med minskade kornskördar som följd.

En trolig effekt av minskade skördar är att ölen blir en bristvara – och att priset därför kommer att stiga.

Skörden av korn kan komma att minska med så mycket som 17 procent, beroende på hur extremt väder man talar om.

Från 22 till 44 kronor

Enligt ett exempel i studien kan priset på en halvliter öl i Irland öka i från dagens dryga 22 kronor till att kosta drygt 44 kronor i framtiden. I det allra värsta scenariot skulle ölpriserna i Polen kunna öka nästan femfaldigt.

– Om du vill fortsätta ta några öl medan du tittar på fotboll så är klimatåtgärder enda utvägen. Det är huvudbudskapet, säger forskaren Dabo Guan till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.