Hästar på brunbränt bete i Sörmland tidigare i sommar. Foto: TT

Dyrt för landets hästägare när de måste importera hö

Uppdaterad
Publicerad

Torkan och foderbristen har blivit dyr för Sveriges hästägare. På Södertälje ridskola har hökostnaderna blivit ungefär 40 procent dyrare eftersom man behövt importera hö från Nederländerna för att klara resten av året.

– Här brukar det vara grönt. Men nu är det bara ogräs. Det verkar vara det enda som överlever i den här torkan, säger Södertälje ridskolas sportchef Jenny Andersson när hon blickar ut över hagen.

Avtal med bonde

Ridskolan har ett avtal med en lokal bonde, men han har haft svårt att få ihop tillräckligt för att Södertälje ridskola ska klara vintern. Därför sökte de mer foder utomlands, men det är dyrt och årets foderbudget är redan spräckt.

– Det måste ju komma regn, för nu har vi tömt alla lager. Förra året var det också dåligt hö-år och nu är det katastrofdåligt. Det är väldigt få som har ett lager hemma. Fortsätter det så här så kommer fler behöva köpa hö utomlands, säger Jenny Andersson.

Minsta skörden på 25 år

Lantmännens skördeprognos visar att årets skörd har varit den minsta på 25 år, en minskning med mellan 30 och 50 procent från förra året.

Därför är det många som liksom Södertälje ridskola importerar hö. Men det finns risker med oseriösa aktörer.

– Bortsett från att man ska vara noga med att kolla kvaliteten innan, så kan det också medföra ogräs och smittor som vi i dag inte har i landet. Den risken är låg men jag tycker att man ska ha det i åtanke, säger Hanna Österberg som jobbar med foderfrågor på Lantbrukarnas riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.