Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De konfiskerar mitt virke” – hör skogsägaren Svarte Swartling. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikverket inför avgift för virkesavlägg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet tar Trafikverket ut 2 900 kronor av skogsägare som kör fram sitt virke och lägger det vid en allmän väg. För skogsbolag som hanterar stora volymer blir det inte så kännbart, men för de små skogsägarna slår det hårdare.

Det är Trafikverkets revisorer som gjort myndigheten uppmärksam på att virkesavlägg vid allmänna vägar ska avgiftsbeläggas. Avgiften på 2 900 kronor gäller endast allmänna vägar, inte enskilda vägar eller skogsbilvägar.

En timmerbil med släp rymmer tre travar virke och varje trave är värd drygt 3 000 kronor.  Så för de små skogsägare som endast hugger ut ett par travar virke varje år och lägger det vid en allmän väg så blir avgiften kännbar.

– Det här är en viktigt fråga för de enskilda skogsägarna och Trafikverket måste klargöra hur det här ska kontrolleras och vad själva avgiften går till, säger Jörgen Bergh som är logistikchef vid Norra Skogsägarna i Umeå.

Skogsägare: ”Orimlig avgift”

Bland de enskilda skogsägarna är också missnöjet stort över den nya avgiften.

– Den är helt orimlig, de försöker konfiskera värdet av mitt virke, säger Svarte Swartling som är skogsägare utanför Umeå.

Enligt Trafikverket används avgiften för att handlägga ansökningarna om virkesavläggen vid allmän väg.

Hör Svarte Swartlings kritik och Trafikverkets svar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer