Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen, vid Hornsbergs strand i Stockholm där en olycka med vattenskotrar skedde under midsommarhelgen. Foto: Sandra Kjellström/Michael Jansson/SVT

Transportstyrelsens krav: Inför förarintyg för vattenskotrar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har tio personer skadats i olyckor med vattenskotrar i hela landet. Nu vill Transportstyrelsen införa ett förarintyg så snart som möjligt.

– Det är bara en tidsfråga innan någon omkommer i en sådan här olycka, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Under midsommarhelgen skadades två personer i en vattenskoterolycka vid Hornsbergs strand i Stockholm.

Lokala förbud mot vattenskotrar har sedan dess diskuterats i bland annat Norrbottens och Stockholms län. Tidigare i veckan kom den blågröna majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd med ett förslag om att införa förbud i Klara sjö, Ulvsundasjön och Karlbergskanalen vid Hornsbergs strand.

– Ett lokalt förbud mot vattenskotrar kan vara en nödlösning från kommunens sida som vi kan få till snabbt, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Förarintyg

Men helst vill de, liksom Transportstyrelsen, se ett nationellt beslut om förarintyg.

– Det här är inte bara ett storstadsproblem, utan det finns även i till exempel Nyköping och Timrå, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Flera utredningar har gjorts gällande ett förarintyg, som snart kan bli verklighet enligt Lars-Göran Nyström.

– Kanske om ett eller två år kan det här vara i hamn.

Räcker inte 15-årsgränsen som infördes förra sommaren?

– Personligen tycker jag inte det. Bryter man mot lagen om man är under 15 år är man inte straffmyndig så det här leder tyvärr inte till så mycket.

Sedan artikeln publicerades har fler vattenskoterolyckor inträffat, och vid ett tillfälle har en person omkommit. Händelsen utreds som vårdslöshet i sjötrafik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.