Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är fortfarande ett allvarligt inflationsläge – men inflationsexperten anar en liten ljusning på världsmarknaden. Foto: SVT

Konjunkturinstitutet: Allvarligt läge – men en ljuspunkt syns

Uppdaterad
Publicerad

Trots att inflationstakten minskade något i juli, enligt siffror från SCB som publicerades under fredagen, är det är inte läge att slappna av och tänka att det värsta är över.

– Det är en tillfällig respit, säger Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet.

Fredagens besked att inflationstakten minskar med 0,5 procentenheter till en nivå på 8 procent ska inte ses som starten på en stabil prisnedgång. Livsmedelspriserna stiger till exempel fortfarande, och man kan räkna med att Riksbanken kommer att fortsätta höja räntorna menar Erik Glans.

– Man ska inte överdriva vad dagens besked betyder, säger han.

Det finns dock en ljusglimt i horisonten för den som ser fram emot mer stabila priser – hör Erik glas berätta i videon ovan.

Vad är inflation?

En ökning av den allmänna prisnivån, pengarna blir mindre värda och man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Om priserna stabiliseras på en hög nivå ökar inte inflationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.