Vanessa, 31, om situationen i Amazonas: ”Man ser sitt folk dö”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har letat sig in i Amazonas avlägsna städer och byar.

I delstatens största stad, Manaus, grävs nu massgravar för att klara av alla begravningar.

– Det är väldigt läskigt, man vet inte om man kommer att få hjälp om man går till sjukhuset, säger Manausbon Vanessa Leal.

Trots det isolerade geografiska läget har Amazonas inte skonats från coronapandemin. Brasilien, landet vars president tidigare kallade covid-19 för ”en liten influensa”, har 63 328 bekräftade sjukdomsfall och 4 298 bekräftade dödsfall, enligt siffror från Johns Hopkins University.

Enligt CNN Brasil har antalet begravningar stigit från 30 om dagen innan pandemin bröt ut till 100 om dagen – och för att klara trycket har det nu börjat grävas massgravar. På bilder från området syns hur kistor har radats upp i en enorm sandgrop medan grävmaskiner arbetar intill.

Coronapandemin

”Kan finnas stort mörkertal”

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler säger att det finns flera möjliga förklaringar till varför Amazonas har drabbats så hårt.

– Det är en fattig del av Brasilien med eftersatt infrastruktur. De har en hårt belastad sjukvård, bristen på vårdplatser har till exempel lett till att man har blandat bekräftade sjukdomsfall med misstänkta fall vilket kan ha gjort att viruset har fått spridning.

Tigran Feiler understryker att sjukdomsstatistiken från regionen ofta inte är tillförlitlig och att mörkertalet kan vara stort.

”Folk dör i sina hem”

Manaus borgmästare Arthur Virgilio Neto sa tidigare i april att sjukvården inte längre kan ge alla vård och att folk har börjat dö i sina hem.

– Även om vi lever i en så kritisk situation, förmodligen den mest allvarliga i Brasilien, så får vi ingen hjälp från regeringen för att utöka specialistvården på våra fältsjukhus, säger han till CNN Brasil.

Vanessa Leal, 31, bor i Manaus och arbetar som administratör. När SVT når henne sitter hon hemma och jobbar.

– Det är läskigt, vi trodde inte att det skulle gå så här illa. Sjukhusen har mer eller mindre kollapsat för det finns inte tillräckligt med personal och plats, säger hon.

”Vet inte vad som är sant”

Direktiven från regeringen påminner till viss del om de i Sverige: håll avstånd, stanna inne och använd munskydd.

Förtroendet för myndigheterna tycks dock vackla en aning.

– De försöker att göra det rätta. Men vi vet inte vad som är politiska motiv och vad som är humanitära motiv. Vi vet inte vad som är sant och vad som är falskt, säger Vanessa och fortsätter:

– När man ser sitt folk dö och man inte kan göra något åt det är det väldigt, väldigt sorgligt. Jag önskar jag kunde göra mer, men jag kan bara stanna hemma och ta hand om mig själv och min familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet