Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Triumf, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Örebro, berättar om hur personer som står långt från arbetsmarknaden drabbas. Foto: TT /Sophie Rahlén, SVT

Personer med funktionsnedsättning drabbas när Arbetsförmedlingen bantas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 pekar på en fortsatt stark arbetsmarknad så finns signaler på ekonomisk avmattning. Det sker parallellt med att myndigheten bantas. I Örebro län syns det på minskat antal beviljade lönebidrag, vilket drabbar personer som har en funktionsnedsättning.

Prognosen som baseras på 9 000 intervjuer av privata arbetsgivare i hela landet visar att antalet sysselsatta väntas öka med 45 000 personer de kommande två åren. Det är dock en något lägre siffra jämfört med prognoser tidigare år, enligt Arbetsförmedlingen.

Ökat antal arbetslösa

Trots att antalet sysselsatta ökar så sker det nu i en lägre takt, vilket enligt prognosen kommer innebära en ökad andel personer som inte arbetar. Antalet arbetslösa i åldrarna 16-64 år väntas stiga från 359 000 personer i år (6,8 procent) till 398 000 personer år 2020 (7,4 procent).

Detta sker samtidigt som Arbetsförmedlingen själv är inne i en tid av förändringsarbete till följd av minskade anslag.

– Nu börjar vi ha mindre tid för de som står längre från arbetsmarknaden. Det handlar om flera grupper förutom funktionshindrade. Det gäller personer som har svårt med språket och inte har en utbildning som matchar efterfrågan, säger Jonas Triumf, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Färre handläggare

Lokala siffror visar att antalet lönebidrag för anställning (LFA) har minskat med 7,3 procentenheter under perioden november 2018 till november 2019. Lönebidrag för utveckling i anställning (LFU) har under samma period minskat med 8,5 procentenheter. I faktiska tal handlar det om ett antal hundra personer som berörs.

– Vi är bara fyra i länet som arbetar med att fatta nya beslut om lönebidrag. Tidigare var vi omkring femton personer. Handläggningstiden var ett par veckor tidigare. Nu kan ett beslut ta två månader, enligt Triumf.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer