USA:s president Donald Trump. Foto: Yuri Gripas

Trump återinför tullar på stål och aluminium

Publicerad

USA kommer återinföra stål- och aluminiumtullar på Brasilien och Argentina, skriver president Donald Trump på Twitter. Beslutet motiveras med ”en massiv devalvering” av ländernas valutor.

Enligt Donald Trump slår, vad han kallar devalveringen (nedskrivningen) av de båda ländernas valutor, hårt mot USA:s bönder, vars varor handlas i dollar.

”Därför kommer jag med omedelbar verkan återinföra tullar på allt stål och aluminium som skeppas till USA från dessa länder”, skriver Trump.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har, enligt Reuters, gått ut med att han kan tänka sig att prata med Trump om kommande tullar.

Passade på att uppmana USA:s centralbank

Trump passade även på att uppmana USA:s centralbank Federal Reserve att vidta åtgärder för att förhindra att länder skor sig på att dollarn blivit starkare.

”Sänk räntorna & stimulera – Fed!”, skriver han.

Trump har vid upprepade tillfällen uppmanat Feds styrelse att sänka styrräntan under noll, bland annat med hänvisning till att negativa styrräntor i andra länder och i eurozonen ger en konkurrensfördel på världsmarknaden.

Feds nästa räntebesked kommer den 11 december.

Avstod från att införa tullar på bilar

Trump avstod tidigare i höst från att införa tullar på bilar och bildelar från Japan och EU, vilket då skulle ha skett med motiveringen att billiga varor från Japan och EU hotade USA:s nationella säkerhet.

Enligt den lagstiftning Trumps biltullar skulle ha baserats på, passerades en deadline för att införa tullarna den 14 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.