Foto: TT

Trump måste välja mellan senaten och Putin

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Barack Obamas svar på tal till Vladimir Putin sätter Donald Trump i en riktig rävsax.

I egenskap av ny president kan Trump den 20 januari 2017 fatta pennan och med en enkel underskrift riva upp den nuvarande presidentens beslut.

Men till vilket pris?

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Det sitter 100 senatorer i kongressen. En av dem, republikanen Lindsay Graham, sa nyss att ”99 av oss är för sanktionerna mot Ryssland”. Det var en smärre överdrift, men ändå inte.

Försökte påverka valet

Ryssland hackade USA. Det säger både FBI och CIA. Ryssland försökte påverka valet till Trumps fördel. Det säger både FBI och CIA.

USA-sanktioner mot Ryssland

De amerikanska senatorerna tar oerhört allvarligt på att ett främmande land försöker påverka den mest heliga av amerikanska demokratiska institutioner, oavsett partitillhörighet.

Så om Donald Trump river upp presidentens beslut gör han sig även ovän med senaten, som bara dagar senare ska godkänna hans kabinett. Ett kabinett de redan har dubier kring.

De ska bland annat godkänna Rex Tillerson, som fått Vladimir Putins vänskapsmedalj, som har aktier i Exxon för miljardbelopp och som personligen skulle bli rik(are) som ett troll av att lätta på sanktioner mot Ryssland.

Kan påverka senatens förtroende

Donald Trump och Rex Tillerson menar att den sistnämnde absolut kan vara helt neutral mot Ryssland. Om Trump river upp Obamas beslut kan senaten ha svårare att tro på det påståendet.

Donald Trump säger att han vill vända blad, att alla ”bara ska gå vidare”. Presidenten och senaten är av en annan åsikt.

Barack Obama har i dag gett 35 personer 72 timmar att lämna landet. Han har fryst tillgångar för individer och organisationer. Han har sagt att det här bara är början.

Senaten jublar, medan Putin hotar med sitt eget svar på tal.

Trump har nu tre veckor på sig att bestämma vem eller vilka som är viktigast att vara vän med när han blir USA:s 45:e president... Senaten eller Putin?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet