Turist poserade för bild – råkade förstöra 200 år gammal staty

Uppdaterad
Publicerad

En turist från Österrike skulle ta en bild vid statyn Venus Victrix. När han reste sig råkade han förstöra tån på statyn – men låtsades om som ingenting. Med hjälp av övervakningsbilderna kunde polisen dock identifiera mannen.

Det var i staden Possagno i norra Italien som olyckan var framme. Mannen råkade alltså förstöra en tå på gipsstatyn i samband med att hans fru skulle ta en bild.

Trots att mannen inte var hemmahörande i staden lyckades polisen hitta honom med hjälp av kamerabilderna och museets biljettbokningssystem.

Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA har mannen erkänt att han orsakat skadorna och säger sig vara villig att stå för restaureringskostnaderna. Han har även bett om ursäkt för sitt agerande i ett brev som publicerats på museets Facebooksida.

”Under besöket satt jag på statyn utan att inse vilken skada jag uppenbarligen orsakade”

”Det var ansvarslöst beteende från min sida”, skriver han enligt Artnet.

Domstolen i provinsen Treviso har ännu inte beslutat om ett åtal ska väckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.